Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Banoffee pie…

Χρειαζόμαστε επειγόντως κάτι γρήγορο, κάτι εύκολο, κάτι γλυκό να μας ανεβάσει ψυχολογικά. Αυτή είναι η συνταγή για μπανόφι που μου έδωσε μία φίλη κι εγώ τελειοποίησα. Είναι γλυκό ψυγείου αλλά εγώ το έκανα και μια φορά σε τσέρκι ως τούρτα. Είμαι εμφανίσημο και πολύ γλυκό. Enjoy!



Υλικά:

Για την βάση

1 μεγάλο κουτί μπισκότα digestive

30 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα

½ φλιτζανιού αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα

2 -3 κουταλιές τις σούπας βούτυρο

1-2 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκάλι

Για την γέμιση

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο το οποίο θα μετατρέψετε σε καραμέλα ως εξής. Θα βάλετε το ζαχαρούχο κλειστό σε μία κατσαρόλα που θα είναι η μισή γεμάτη με ζεστό νερό και θα το βράσετε για τουλάχιστον 3 ώρες. Κατά το βράσιμο είμαστε κοντά επειδή πρέπει να προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα να μην εξατμιστεί το νερό και επειδή πρέπει να γυρίζουμε το ζαχαρούχο από όλες τις πλευρές. Μετά από τις 3 ώρες θα βγάλουμε το κουτί από την φωτιά και θα το αφήσουμε να κρυώσει. ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρέπει να κρυώσει για άλλες 3-4 ώρες διαφορετικά το ζεστό ζαχαρούχο θα πάει όλο στο γλυκό μας προσωπάκι…



3 μεγάλες μπανάνες



Για την κρέμα:

½ λίτρο κρέμα γάλακτος την οποία θα χτυπήσουμε σε κρέμα σαντιγί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ΚΑΙ η κρέμα μας ΚΑΙ οι γάντζοι του μίξερ μας να είναι στο ψυγείο πολύ παγωμένα. Εγώ τους γάντζους τους βάζω στην κατάψυξη για λίγο..

Για την επικάλυψη:

30 γραμμάρια σοκολάτας κουβερτούρας

Εκτέλεση:

Λιώνουμε τα μπισκότα και προσθέτουμε τα αμύγδαλα . Λιώνουμε το βούτυρο στο microwave και το προσθέτουμε στα μπισκότα. Κάνουμε το ίδιο με την σοκολάτα. Προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε. Αυτή είναι η βάση. Την βάζουμε είτε σε πυρέξ είτε σε τσέρκι το οποίο θα αφαιρέσουμε αργότερα. Βάζουμε την βάση στο ψυγείο για λίγο, μέχρι δηλαδή να κόψουμε σε ροδέλες τις 3 μεγάλες μπανάνες.



Στη συνέχεια, ανοίγουμε το κουτί με το ζαχαρούχο και βλέπουμε με χαρά πως έγινε σκούρο και έχει γεύση καραμέλας. Βάζουμε το περιεχόμενο σε ένα δοχείο και το βράζουμε για λίγο στο microwave για να μπορεί να απλώνεται. Στη συνέχεια βάζουμε πάνω από το μείγμα των μπισκότων το ζαχαρούχο, μετά βάζουμε τις κομμένες μπανάνες και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την σαντιγί.

Στη συνέχεια, χτυπάμε την φρέσκα κρέμα μέχρι να γίνει σαντιγί. Θέλει κανένα 10λεπτο χτύπημα. Προσοχή. Δεν θέλει καθόλου ζάχαρη. Για να μπαλανσάρει με την λιγωτική γλυκάδα του ζαχαρούχου-καραμέλας…



Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες…

Την ώρα που θα το σερβίρουμε τρίβουμε την κουβερτούρα σε νιφάδες…



Καλή όρεξη!

11 σχόλια:

postbabylon είπε...

Parolo pou en eimai glykantzou akouetai polla wraio! Nomizw efa hdh kati paromoio...
Arese mou to kolpo me thn koserva tou ebapore...

Mana είπε...

Ξεκίνησα να γράφω τα υλικά για να το κάμω ώσπου έφτασα στις 3 ώρες που θέλει το γάλα και σταμάτησα :)) Και μετά άλλες 3 μέσα στο ψυγείο. Και μετά άλλες 5 το γλυκό στο ψυγείο...
Νομίζω να μας καλέσεις όταν το κάνεις να γλυτώσουμε το περίμενε. (όπως κατάλαβες δεν φημίζομαι για την υπομονή μου)

Ωραία Ελένη είπε...

@postbabylon: Ζαχαρούχο το γάλα! Όχι εβαπορέ!! θα σου αρέσει νομίζω να το κάνεις... κι εγώ είμαι παραπάνω του αλμυρού αλλά η καραμέλα με την μπανάνα είναι ωραίος συνδιασμός...

@Καλή μου Μανα: Κάνεις 2-3 γάλατα καραμέλα και τα αφήνεις στο ψυγείο. το γλυκό αυτό εγώ το κάνω το πρωί και το τρώμε το βράδυ... πολύ λιγότερη ώρα από ίοτι νομίζεις! Και αξίζει τον κόπο! αλλά αν είναι να το κάνω να το φάμε μαζί κάποτε :)

Blackbeard είπε...

μμμμμ....αταξία...να σου πώ ένα μυστικό; Dulche de Leche...
http://en.wikipedia.org/wiki/Dulce_de_leche

Ωραία Ελένη είπε...

α! δεη ήξερα πως υπήρχε και ειδικός όρος για το καραμελωμένο γάλα! πολύ ωραία... ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε και αλλού... πάντως είνια ωραίο πράμα... μία από τις δυσκολίες του γλυκού είναι να μην φάεις την καραμέλα με το κουτάλι πριν φτιάξεις το γλύκισμα :P

ρίτσα είπε...

το εφαγα μια φορα στο στρετο νομιζω. αλλα τουτο φαίνεται πιο ωραίο!

Mana είπε...

Ακου φάση. τα χριστούγεννα η θεία του πατέρα φαμίλια έκανε ένα γλύκισμα θεϊκό, έφαγα τρία κομμάτια μόνη μου. σήμερα τύπωσα τη συνταγή σου και την πήρα στην πεθερά μου (ελπίζοντας ότι θα μας το κάνει :)) με την πρώτη ευκαιρία). Μόλις είδε τη συνταγή μου είπε ότι είναι το γλυκό των χριστουγέννων! Το χάρηκα πάρα πολύ (και φυσικά ελπίζω ακόμη περισσότερο να μας το φτιάξει).

κι αγνάντευε... είπε...

Delivery Κάνεις; PLEASE????? :)

postbabylon είπε...

hehe dulce de leche fernoun mas oi synadelfoi pou th brazilia syxna pikna:-)
enna to dokimasw to glyko sou helen, ammenen allo o shaolin enna klaiei pou th xaran tou:-)

Ωραία Ελένη είπε...

έλπίζω να αρέσει σε όσους το φτιάξουν... εμείς πάντα το φάγαμε! να ήταν κι άλλο...

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΙΟΛΑΣ ΑΜΑ ΘΕΛΑΜΕ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΕΠΕΙΓΩΝ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ 10 ΩΡΕς ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΙΑΖΕΙ!!!