Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Λάθος αποφάσεις

Ο παπάς μου αποφάσισε πριν από λίγες μέρες να συνταξιοδοτηθεί. Είναι πια 70 χρονών, παίρνει την σύνταξη του, έχει κουραστεί να δουλεύει από 13 χρονών παιδί. Όπως το έθεσε η μάνα μου, «Ήρτε η ώρα και για τον παπά να πνάσει».



Ο παπάς μου δούλευε από παιδί σε εργοστάσια που κατασκεύαζαν παπούτσια. Ήταν από τους παλιούς, τους παραδοσιακούς του «κόφτες». Χρησιμοποιούσε δηλαδή ειδικές μεταλλικές φόρμες για να κόβει σε σχέδια το δέρμα για τα παπούτσια. Η δουλειά αυτή ήθελε σταθερό χέρι, καλή γνώση των δερμάτων, επίγνωση της φόρμουλας του παπουτσιού που θα κατασκευαζόταν. Ο παπάς μου ήταν πολύ καλός. Την τέχνη του αυτή, του την είχε διδάξει ο παππούς ο Κώστας ο Ψαράς. Ο παππούς αυτός, ένας λεβεντάνθρωπος 190, με μεγάλη καρδιά και χόμπι το ψάρεμα, ήταν αυτός που μύησε τον παπά μου και στα συνδικαλιστικά, και στα κομμουνιστικά και στα Ακελικά -αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Ο παπάς μου αγαπούσε πολύ τον Κώστα τον Ψαρά και έλεγε πάντα πως είναι ευτύχημα που ο παππούς αυτός δεν έφτασε την μεγάλη καταστροφή του κλάδου, το κλείσιμο των εργοστασίων, το ξεπούλημα της βιομηχανίας υπόδησης στην Κύπρο, το κλείσιμο σημαντικών εργοστασίων, όπως το Άριστον, ή η Κυπριακή εταιρεία.

Ο παπάς μου δυστυχώς δεν στάθηκε τόσο τυχερός και στα 55 του έμελε να βρεθεί χωρίς δουλειά. Πιστεύω πως αυτή ήταν μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής των γονιών μου, επειδή ο δυνατός, ήρεμος και σταθερός παπά μου, που συνήθως στηρίζει και καλμάρει την αγχωτική μου μάμα, βρέθηκε μετέωρος, ένοιωθε άχρηστος και λιγοστός. Δυστυχώς ο συνδικαλιστικός κόσμος δεν βρέθηκε τότε καθόλου δίπλα του -είτε επειδή δεν μπορούσε, είτε επειδή δεν προσπάθησε αρκετά να τον βοηθήσει. Θυμάμαι πως ο παπάς μου έχασε τότε, πέραν από την αξιοπρέπεια που του έδινε πάντα η δουλειά του, λιγάκι και την πίστη του στους άλλους ανθρώπους. Αλλά ευτυχώς αυτά πέρασαν. Ο παπάς μου μετά από επίπονη περίοδο αβεβαιότητας και αγωνίας, που κράτησε σχεδόν δύο δύσκολα χρόνια, βρήκε μια δουλειά βοηθού ταμεία σε μία από τις μεγάλες υπεραγορές της Λευκωσίας. Δουλειά απλή και αξιοπρεπή, που τον βοήθησε πολύ να συνέλθει. Είναι αυτή τη δουλειά που έχει 12 χρόνια τώρα και αυτήν που σκέφτεται να εγκαταλείψει.

«Και γιατί θέλεις να σταματήσεις να δουλεύεις?», τον ρώτησα χθες εγώ καθώς πίναμε το καφεδάκι μας στην αυλή του πατρικού μου. «Κουράστηκα λιγάκι», μου είπε. «Θέλω να περνώ παραπάνω χρόνο με την μάμα σου». Τον κοίταξα με αγάπη και κούνησα με αμφιβολία με το κεφάλι μου. Παραπάνω χρόνος με την μάμα μου. Χμ! Του είπα να μην πάρει βιαστικές αποφάσεις, να πάρει δοκιμαστικά άδεια από την δουλειά. 1-2 βδομάδες να κάτσει σπίτι και να δει. Με κοίταξε με αμφιβολία. «Λαλείς?»
Λαλώ, παπά μου, λαλώ. Διότι ξέροντας την μάμα, αν κάτσεις σπίτι θα λαλήσεις εσύ…

9 σχόλια:

Blackbeard είπε...

"«Λαλείς?»
Λαλώ, παπά μου, λαλώ. Διότι ξέροντας την μάμα, αν κάτσεις σπίτι θα λαλήσεις εσύ…" έφυρες με Ελένη μου. Με τα συνδικαλιστικά εγώ εν ασχολούμαι πλέον,εν υπάρχει λόγος δυστυχώς. Δακάτω εξήλωσεν τες συντεχνίες η Θάτshερ...

Ωραία Ελένη είπε...

@φίλε μου αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον η υπόθεση... να δούμε ο παπάκης μου πόσο θα αντέξει. διώ του μια βδομάδα...

postbabylon είπε...

Mana mou re... tziai mena o dikos mou en 70 alla oute idea na stamatisei na douleukei. Nomizei oti an teleiosei tzienon enna teleiwsoun oulla.

Tziai to sxoleia gia thn mama isxyei tziai se mas:-D

ρίτσα είπε...

όλα τα ορόσημα είναι δύσκολα

ας το κάνει δοκιμαστικά. ή μειώσει τις ώρες αν μπορεί.για να έχει κάτι να ασχολείται να μην τουέρθει απότομα

είναι δύσκολο να χάνεις τη δουλειά σου στα 55...

Κκουλλάς είπε...

Άριστον. Θυμούμαι το. Αλλά πόσες θύμησες κουβαλά ο παπάς σου τζαι ο κάθε άνθρωπος της ηλικίας του !
Έχει το σωματικό σθένος αγαπητή Ελένη να συνεχίσει? Πότε θα ξεκουραστεί ο άνθρωπος? Αν δεν συντρέχει ουσιαστικός οικονομικός λόγος καλό είναι να πνάσει.

Εν έσιει κανένα περβολούι να ποσκολιέται εν ότι καλλύτερο. Μες τη φύση θα πνάζει τζαι το πνεύμα του. Να πηαίννει κανένα καφενέ με τους φίλους του ας πούμε αν εν δυνατόν τζαι εφόσον του αρέσκει, τωρά θα μου πεις αν δεν τα έκαμνε τόσο τζαιρό θα τον τραβήσουν τωρά έτσι φάσεις?

Αλλά ας τα δοκίμαζε, όχι για τίποτε άλλο αλλά για να ξεκουραστεί από τη μια και να μην "λαλήσει" από την άλλη :-)

Ωραία Ελένη είπε...

@postbabylon νομίζως και ο δικός μου παπάς δύσκολα θα σταματήσει να εργάζεται... είναι τούτο που τη δίνει ενέργεια και το κάμνει να νοιώθει χρήσιμος... Νομίζω πως ούλων οι μαμάδες μας έχουν την ικανότητα να κάμουν τον παπά μας να λαλήσει... ασκούν την εξουσία που έχουν πάνω τους :)

@ρίτσα μου είναι δύσκολα τα ορόσημα. έχεις δίκαιο... κι εγώ του είπα να δοκιμάσει να μένει σπίτι δοκιμαστικά. Γενικά πιστεύω πως για τους άντρες η δουλειά είναι πιο σημαντική. Οι γυναίκες έχουν γενικά πιο δυνατό κοινωνικό ιστό, περισσότερα ενδιαφέροντα και φίλες και έτσι καλύπτουν το κενό που δημιουργείται.

@Κκουλά μου,΄πιστεύω κι εγώ πως ο κάθε άνθρωπος έχει δικαιώμα να ξεκουραστεί και να κάστει να απολαύσει τους κόπους του. Με ενοχλεί όμως να κάτσει κάποιος σπίτι και να αρχίσει να νοιώθει άχρηστος... Όσον αφορά τα χωραφούθκια, δυστυχώς έμειναν στο δίκωμο :(

astronaftis είπε...

εγώ λέω να σταματήσει από τη δουλειά. δούλεψε πολλά χρόνια, κανεί. και αν λαλήσει με τη μαμά, θα είναι μόνο στην αρχή. θα βρεθεί η ισορροπία σιγά σιγά. το είδα με τον δικό μου που σταμάτησε πριν 2 χρόνια.

Artxx είπε...

Ο παπάς σου εκουράστηκε.. θα πνάσει τωρά και ύστερα πάλε.. Μπορεί πράγματι να θέλει χρόνο με την οικογένεια του, να το έχει ανάγκη. Και αν τον ευχαριστεί τούτο, ας το κάμει.. Αν βαρεθεί και εχει ακόμα ενέργεια μέσα του κάτι θα έβρει να κάμει. Όπως τον παπά μου που ο κώλος του έν μπορεί να κάτσει, τωρά επιάσαν τον τα αρθριτικά και έπιασε τον το άγχος γιατί καταλάβει πως μεγαλώνε και εν θα μπορεί να κάμνει "ακροβατικά" και να παίζει τον 18χρονο. Βρίσκει όμως άλλα πράματα να ασχολείται.. κηπουρική, ψάρεμα, κουτσοδουλούθκια..

Μεν ανησυχείς όλα παίρνουν το δρόμο τους. :)

DaisyCrazy είπε...

Μα τι όμορφες ιστορίες! Όπως κατάλαβες έχω πάρει σβάρνα το μπλογκ σου και διαβάζω αβέρτα.

Καλά του είπες τους παπά σου :)
Κι ο δίκος μου τώρα που με το καλό κοντεύει στην αφυπηρέτηση όλο και κάτι ψάχνει να κάνει μετά γιατί αλλιώς η μάνα μου θα του βρίσκει δουλειές αμπά τσε κάθεται!! :)))