Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Τα φτωχά πλάσματα του Θεού...

Στην γειτονιά μου την παλιά που λέει και το τραγούδι, ζουν πολλοί μετανάστες… Η περιοχή μας, είναι δίπλα στην πράσινη γραμμή. Όταν έγινε ο πόλεμος πέσαμε σε δυσμένεια, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν. Τα σπίτια και τα ενοίκια είναι φτηνά. Για αυτό τα προτιμούν κυρίως οικογένειες μεταναστών, που οικονομικά ίσως είναι σε καλύτερη φάση από όλους αυτούς τους αθλιότερους που ζουν στα διαλυμένα σπίτια της παλιάς Λευκωσίας.




Παράνομοι ή νόμιμοι είναι οι μετανάστες? Δεν ξέρουμε - και η μάνα μου, που πάντα καταφέρνει να φιλέψει και να επικοινωνήσει με όλο τον κόσμο, δεν ενδιαφέρεται και δεν το συζητά. Έζησε η ίδια στο πετσί της την φτώχια. Τεσσάρων χρονών «μετανάστευσε» η ίδια και η οικογένεια της από ένα χωριό της Πάφου στην Λευκωσία. Είχε κλίσει το μεταλλείο που δούλευε ο παππούς μου στην Πόλη. Και η ανεργία τους οδήγησε αναπόφευκτα στην Πρωτεύουσα. Η μάνα μου έχει πολλά να πει για τον τρόπο που τους χειρίστηκαν οι Λευκωσιάτες… Για τα άθλια σπίτια στα οποία διέμεναν. Για τις επισκευές που χρειάζονταν και οι σπιτονοικοκύρηδες δεν τις έκαναν ποτέ. Για την εχθρότητα στο σχολείο, την αδιαφορία των δασκάλων και τις κοροϊδίες επειδή «μιλούν αλλιώτικα τα παφιτούθκια». Για την κοινωνική απομόνωση επειδή ήταν ξένοι. Για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο παππούς από άλλους εργαζομένους επειδή ήρτε να τους πιάσει την δουλειά. Πέρασαν πολλά. Και τα θυμάται όλα. Είναι μάλλον για αυτό που πίνει καφέ με τις Αιγύπτιες γειτόνισσες, δίνει συμβουλές στην Σάρα την Ρουμάνα να βάζει νεσεστέ στο σύγκαμα του μωρού, μοιράζει στις Ρωσοπόντιες βαζάκια με γλυκό κυδώνι. Για τη μάνα μου, που υπήρξε ένα φτωχό παιδί του Θεού, όλοι πάνω στη γη είναι φτωχά πλάσματα του Θεού. Που έχουν ανάγκη για να δουλέψουν και να ζήσουν.

18 σχόλια:

astronaftis είπε...

Είναι καλό που μας το θυμίζεις.
Εμένα με ενοχλούν μικρά μικρά του στιλ: μεν τους χαμογελάς, μεν τους αφήνεις να κάνουν παρέα με ομόεθνούς τους θα ξυπνήσουν, μα πόσα του έδωκες εν πολλά εν τόσα που πιάννουν συνήθως κλπ. Που δεν τους λέμε καλημέρα, ευχαριστώ, σε παρακαλώ.

Defiance είπε...

Μπράβο ρε Ελένη, πολλά ωραίο. Γιατί εν γελοίο να εν ρατσιστές και ξενοφοβικοί οι πολίτες μιας χώρας που οι μισοί εν πρόσφυγες και οι άλλοι μισοί έχουν συγγενείς ξενιτεμένους.

postbabylon είπε...

Πολλά ωραίο Χέλεν... μπράβο της μάμμας. Μόνο οποιος εζησε μεταναστευση καταλαβαίνει τον πόνον του άλλου.

the Idiot Mouflon είπε...

Έεεεετσι, για να θυμούμαστε ποιοι είμαστε...

DaisyCrazy είπε...

Μπράβο της μάνας σου Ελένη μου που θυμάται. Μπράβο της που συμπεριφέρεται όπως θα ήθελε να της είχαν συμπεριφερθεί. Δυστυχώς είναι η εξαίρεση.

Γιατί οι περισσότεροι κάνουν πως ξέχασαν και πως τάχα γεννήθηκαν με χρυσά κουτάλια στο στόμα. Φέρονται ρατσιστικά και γεμάτοι με μίσος για τους συνανθρώπους τους συμπεριφέρονται σαν τον διαλεχτό λαό.
Δυστυχώς όσο περισσότερο ρατσισμό έχει δεχτεί κάποιος τόσο πιο ρατσιστής γίνεται. Η κακοποίηση γεννά κακοποίηση. Θέλει γενναιότητα και προσπάθεια για να μην μιμηθείς τον επιτιθέμενο. Προφανώς πολλοί δεν τα καταφέρνουν και καταντούν χειρότεροι.

Ουφ! είπε...

δυστυχώς οι περισσότεροι υιοθετούν την συμπεριφορά που έζησαν από τους άλλους αντί να θυμηθούν τις δικές τους δυσκολίες.

Mana είπε...

θα έλεγα ότι άμαν ζήσεις κάποιες καταστάσεις ξέρεις να συμπεριφερθείς πιο ανθρώπινα. δυστυχώς όμως είναι πολλοί που ξεχνούν τι έχουν περάσει. μπράβο της μάμας σου.

Aceras Anthropophorum είπε...

Οι αθρώποι που κουβαλούν το μίσος μέσα τους όλο τζιαι κάποιον ανυπεράσπιστο θα έβρουν να του το σιονώσουν κατάμουτρα για να νοιώσουν μεγάλοι. Ένα τίποτα είναι, τζιαι τζιείνοι του τότες, τζιαι τούτοι του τώρα.

Πλανοδιο Στεκι Δρομου είπε...

ένα σχετικό κείμενο:

http://steki-dromou.blogspot.com/2010/07/15.html

μαχαιρης είπε...

EΛΕΝΗ...
Ελα καλη μου και στην Ελλαδα, να τα πεις αυτα...
Ελα να δεις τι γινεται εδω...Που γιναμε ολοι "καθαροαιμοι" και κυνηγαμε τους μεταναστες....
Γραφεια θα ανοιξει η ΚΚΚ στην πλατεια Αγ Δημητριου...
Γιατι φωτιες στα σπιτια μεταναστων...
Εχουμε ηδη βαλει...

Moonlight είπε...

Εμείς που είμαστε ένας λαός σπαρμένος σε ούλλη τη γη, ΕΜΕΙΣ, ίσια ΕΜΕΙΣ είμαστε οι ρατσιστές....
Εν πολλά λυπηρό που εν σκεφτούμαστεν τζίνα που περάσαμεν εμείς...

Ωραία Ελένη είπε...

@Νυχτερινέ ποδηλατή, δηλαδή που δεν τους συμπεριφερόμαστε σαν ανθρώπους... λες και είναι κάτι διαφορετικό και αλλοιώτικο από εμάς...

@Defiance συμφωνώ απόλυτα... δες για παράδειγμα πόσους φίλους μπλόγκερς έχουμε που ζουν στο εξωτερικό... πως θα νοιώθαμε αλήθεια αν τους αντιμετώπιζαν έτσι?

@Ποσπμπάμπιλον εσένα σκεφτόμουν τώρα... εσύ που ζεις και εργάζεσαι στο εξωτερικό τι νοιώθεις για όλα αυτά που συ,βαίνουν στην Κύπρο? Τι πιστεύεις?

@Idiot Mouflon ποτέ δεν ξεχάνουμε φίλε μου ποιοί είμαστε, από που ξεκινήσαμε... μπορεί να το κάνουν οι άλλοι αυτό, εμείς ξέρουμε ποιοί είμαστε...

Ωραία Ελένη είπε...

@DaisyCrazy έχεις δίκαιο πως συμβαίνει αυτό και όλοι όσοι υπήρξαν θύματα υπήρξαν οι χειρότεροι θύτες... η μάνα μου διατηρεί καρδιά μικρού παιδιού και θυμάται πάντα να αγαπά... την θαυμάζω πολύ για αυτό επειδή εγώ δεν μπορώ να αγαπώ πάντα...

@Ουφ μπορεί να είναι ο τρόπος τους να αντιδρούν στην κατάσταση... μπορεί να νομίζουν πως απλά πρέπει να κάνουν υπομονή να έρτει η σειρά τους να κάνουν άλλους να υποφέρουν...

@ Μάνα συμφωνώ μαζί σου...οταν νοιώσεις πως είναι η απανθρωπιά είναι χρέος σου να συμπεριφέρεσαι εσύ ανθρώπινα...

@Aceras για αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε τους ανθρώπους να στοιβάζουν μίσος μέσα τους... όλοι τελικά συμπλέγματα έχουν και τα εκφράζουν με διάφορους τρόπους...

Ωραία Ελένη είπε...

@Πλανοδιο Στεκι Δρομου είδα το κείμενο και το βρήκα εκπληκτικό! ειδικά η δημοσκόπηση που δείχνει πόσο ξενοφοβικοί είμαστε! Τρομερό... και μετά αναρρωτιόμαστε πως έγιναν όλα αυτά στην Λάρνακα... Τα κακά μας εν πίσω...

@Μαχαιρης μου... ακολουθούμε κατά πόδας ότι γίνετε στην Ελλάδα... κακό, πολύ κακό αντίγραφο... ελά να δεις στο όνομα ποιού παρεξηγημένου ελληνισμού γίνονται πολλά εδώ πέρα... τί σημαίες ανεμίζουν... είμαστε όλοι καθαρόαιμοι... καθαρόαιμα καθάρματα

@Moonlight μου ακριβώς αυτό που λες! Από όλο τον κόσμο εμείς που είμαστε σε κάθε κομμάτι της γης και πήγαμε εκεί ως πονεμένοι μετανάστες...

Disciple είπε...

Ελένη μου, μπράβο στη μαμα σου. Μακάρι να ήταν ο κόσμος γεμάτος με ανθρώπους με την καρδιά σαν της μάμας σου.

Όταν δεν έχεις νοιώσει ποτέ ξένος, δύσκολα καταλαβαίνεις τους ξένους.

Τωρά, εμείς γιατί το έχουμε ξεχάσει που οι μισοί ειμαστε πρόσφυγες και οι άλλοι μισοι με συγγενείς ξενητεμένους, δεν ξέρω

postbabylon είπε...

Ελένη εμέναν τούτα που γίνουνται πληγώνουν με τζιαι καμνουν με να αντρεπουμαι.

Δαμέσα νοώθω ευπρόσδεκτη τζιαι ξέρω οτι το συστημα εννα μου σταθει αν μου τυχει ρατσιστική επιθεση.

Μια φόρα ετυχεν μου να βρεθω νυχτα σε ενα βαγόνι τρένου μόνη μου με 4 σκινχεντς... σχεδόν εκατούρησα πάνω μου που τον φόν μου τζιαι εν θέλω κανένας να νιώθει ετσι στην δική μου Χώρα.

μα να γίνουνται τέθκια πράματα σε μια χώρα που οι μισοί εν προσφυγες;

χρειάζουμαστεν εναν νέον ορισμόν της ταυτότητασ μας εμεις οι Κυπραιοι...

Ωραία Ελένη είπε...

@Αππημένη, ΄σκέφτου ότι όλοι λέμε τωρά για την μάμα μου, πόσο καλά συμπεριφέρεται κλπ ενώ κάνει το αυτονοήτο: Συμπεριφέρεται με αγάπη και συμπόνια σε ανθρώπους που είναι δίπλα της και ζουν δύσκολα... πού φτάσαμε πια?

@Ποσπμπάμπιλον, είναι σημαντικό αυτό που λες: Η χώρα που ζεις μπορεί να σε προστατέψει από επιθέσεις και φανατισμούς... δαμαί πρέπει να έρτει το κράτος να βάλει νόμους και να θέσει όρια... Η ταυτότητα μας δυστυχώς έχεις αρχίσει να προσδιορίζεται και γράφει ανάμεσα σε άλλα και "ρατσιστές"...

κι αγνάντευε... είπε...

Αχ Ελένη... Ο ρατσισμός έχει μπει βαθιά μες το πετσί μας. Τ ολυπηρό είναι να ακούς 16χρονα παιδιά να μιλούν με μένος εναντίον των ξένων που έρχονται και μας παίρνουν τις δουλειές - εννοείται ότι κανένα από αυτά τα παιδιά δεν έχει σκοπό να δουλέψει στους δρόμους, στους φούρνους, στα χωράφια κλπ κλπ... Απλά αναπαράγουν τα στερεότυπα που ακούν στο σπίτι. Κι όταν τουρ ρωτώ ποιοι έχουν συγγενείς μετανάστες στο εξωτερικό - για να κάνουν τον παραλληλισμό - μπερδεύονται και δεν ξέρουν τι να πουν... Τη γελοιογραφία που συνοδεύει το κείμενό σου την έχω χρησιμοποιήσει στο σχετικό μάθημα! :)