Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Λευκότερη, λεπτότερη… κάτι σαν «εμάς»…

Είναι αμερικανίδες 20 something και το γνωστό περιοδικό ELLE αποφάσισε να τις φιλοξενήσει στο εξώφυλλο του για τον μήνα Οκτώβριο με στόχο να τιμήσει νεαρές γυναίκες από τον χώρο του θεάματος που διαπρέπουν στην τέχνη. (Οι γυναίκες ως γνωστόν σήμερα μόνο στον χώρο του θεάματος διαπρέπουν αλλά ας είναι)… Με τον τελευταία διαδεδομένο τρόπο εκτύπωσης τεσσάρων διαφορετικών εξώφυλλων για τα ειδικά ξεχωριστά τεύχη, το περιοδικό αφιέρωσε το εξώφυλλο σε τέσσερις ξεχωριστές νεαρές υπάρξεις: Lauren Conrad, Megan Fox, Amanda Seyfried και Gabourey Sidibe. Η τελευταία είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες τρεις. Είναι υπέρβαρη, πολύ μαύρη και απέχει πολύ από τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς. Είναι όμως εξαιρετική ηθοποιός. Πέρσι ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α γυναικείου ρόλου για την απίστευτη ερμηνεία της στην ταινία "Precious". Όλα μιλάνε για αυτήν με τα καλύτερα λόγια. Αλλά δεν είναι η Megan Fox. Και το περιοδικό, για να τιμήσει την διαφορετικότητα, της «μεγαλύτερες» γυναίκες (λέγε με πιο χοντρές), τις μαύρες και τις ιδιαίτερες αφιέρωσε το ένα εξώφυλλο στην Gabourey προσαρμόζοντας την όσο μπορούσε στα δυτικά δεδομένα: Την «έκοψε» λιγάκι με το Photoshop, κάνοντας την να φαίνεται πιο λεπτή. Της ξάνοιξε επίσης αρκετά το χρώμα κάνοντας την λιγάκι λευκότερη. Και η δική της φωτογραφία στο εξώφυλλο δείχνει μόνο το πάνω μέρος του σώματος της. Μπούστο. Ενώ οι άλλες τρεις με τις σωστές αναλογίες, εμφανίζονται ολόκληρες στις φωτογραφίες αναδεικνύοντας ακριβώς τα πρότυπα ομορφιάς.



Ούτος η άλλως τίποτα από ότι έχει το περιοδικό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η σύγχρονη γυναίκα, εγώ, εσύ, αυτές που ζούμε ανάμεσα μας, με τον καθημερινό μόχθο και τις δυσκολίες της ζωής, απέχουμε πολύ από τα «πρότυπα» και τα εξώφυλλα. Χρόνια αγώνων και χειραφέτησης και δυσκολιών στην ζωή (ας ρωτήσουμε όλοι την γιαγιά και την μάνα μας) για να ντρεπόμαστε καν να λέμε πως είμαστε φεμινίστρίες λες και πρόκειται για βρισιά να μιλάμε για τα αυτονόητα.

20 σχόλια:

astronaftis είπε...

η θεωρία του Δαρβίνου σε όλο της το μεγαλείο. οι άνθρωποι πρέπει να ζευγαρώσουν για να διαιωνιστεί το είδος. έλκονται από το αντίθετο φύλο με βάση αισθητικά κριτήρια που καθορίζονται από την κοινωνία. η κοινωνία σήμερα καθορίζει ότι όμορφη γυναίκα είναι ψηλή, ξανθή, λεπτή, μεγάλα βυζιά, πρησμένα χείλη. τελεία.

Mana είπε...

όχι εγώ δεν απέχω. είμαι 1.83, λεπτή, ψηλή, γυμνασμένη, με αέρινα υγιή ξανθά μαλιά, με πράσινα μάτια, που τον ελεύθερο μου χρόνο κάνω Τάι Τσι, πιλάτες και ασχολούμε με φιλανθρωπίες...
Α ναι και για να μην ξεχνιόμαστε φορώ size 34D.
πάντα είμαι μακιγιαρισμένη και ντυμένη με την τελευταία λέξη της μόδας.

έχω πει ότι με γράφουν κάθε Κυριακή τα περιοδικά;

Moonlight είπε...

Μάνα, στην Κύπρος λαλείς να προσπαθούν να μα βάλουν ούλλους μέσα; Γι'αυτό δεν έχει καμιά 1.83 ΚΑΙ γυμνασμένη ΚΑΙ με ξαντά μαλλιά ΚΑΙ με πράσινα μάτια;

Κατά τα άλλα κάθε λίο καιρό τα περιοδικά φκαίνουν τζαι λαλούν διάφορα τζαι σhαίρουνται μόνοι τους (του στυλ "εμείς ποτέ δεν έχουμε δημοσιεύσει δίαιτες...μόνο πρόγραμμα σωστής διατροφής").

Ωραία Ελένη είπε...

@Χα χα... μάνα πρέπει να είμαστε δίδιμες!! Κι εγώ κάπου εκεί... μόνο τα μαλλιά.... εμένα δεν είναι ξανθά...

@Αγαπητέ μου ποδηλάτη δεν είναι τραγικό αυτό? Εσείς ως άντρες νοιώθετε αυτή την πίεση?

astronaftis είπε...

Ωραία μου Ελένη και φυσικά τη νιώθουμε, αφού κι εσείς επιλέγετε (αρχικά τουλάχιστον) με βάση την εξωτερική εμφάνιση. Ψέμματα; :)

Ωραία Ελένη είπε...

@Νομίζω επιλέγουμε πολύ λιγότερο με βάση την εξωτερική εμφάνιση... πολύ λιγότερο... κι έχω άπειρα παραγείγματα... ένας φίλος μας πολύ χοντρός (150 κιλα με ύψος 165)είναι παντρεμένος με μια πολύ ωραιότερη του γυναίκα, λεπτή και όμορφη. αντίστοιχα μια πολύ αξιόλογη, μορφωμένη και ενδιαφέρουσα φίλη που είναι χοντρή (αν και λιγότερο από τον άλλο) δεν έχει σχέση και δεν της ρίχνουν δεύτερη ματιά...και είναι πολύ άξια... και αξίζει... νομίζω οι γυναίκες δεν τα κοιτάζουμε τόσο αυτά...

Ωραία Ελένη είπε...

@Moonlight σκέφτομαι αν τα περιοδικά αντανακλούν εμάς και πως σκεφτόμασετ ή αν μας καθοδηγούν τελικά...

Defiance είπε...

Ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες στα εξώφυλλα απέχουν που τα "πρότυπα" που προωθούν τα περιοδικά. Με λλίο photoshop όμως, το "πρότυπο" εν έτοιμο και σερβίρεται.

Μάνα είπε...

σοβαρά σοβαρά. 34D μουαχαχαχαχα.

Σκουλουκούιν είπε...

Αγαπητή Ελένη, εσκέφτουμουν κατά πόσο να δω το gray's anatomy (πολλά της μόδας έγινε τελευταίως, εσυζήτουν το τζαι με κάτι φίλες μου και τους έλεγα ότι ο πρώτος κύκλος μου άρεσε ο δεύτερος όμως άρχισε να κάνει τζοιλιά) ή το να διαβάσω μπλοκς. Ενίκησε το δεύτερο αλλά δε μπορώ να μην κάνω κάποιους παραλληλισμούς. Η Meredith είναι άσπρη, λεπτή και ωραία, το ίδιο και η Ίζζυ, ενώ η εκπαιδεύτρια η "Ναζί" όπως την αποκαλούσαν, μαύρη και παχιά (αλίμονο, τι σχέση είχαν οι μαύροι με τους ναζί;). Επίσης που τους άντρες ο 1ος γκόμενος είναι άσπρος και λεπτός (ντερεκ) ενώ ο δεύτερος είναι μαύρος, γιατί άρεγε δεν είναι ο ντερεκ μαύρος; Παρόμοιες καταστάσεις βρίσκεις παντού, δυστυχώς.

DaisyCrazy είπε...

Αυτά τα περιοδικά μου φαίνονται γεμάτα αέρα... για να μην πω τίποτα πιο βαρύ. Ποτέ δεν βρίσκω τίποτα να διαβάσω και τα αποφεύγω εκτος κι αν δίνουν καμιά καλή τσάντα.

Τα πρότυπα των γυναικών που έχουν μέσα και έξω είναι πέρα για πέρα εκτός πραγματικότητας.. Δεν είμαστε άνθρωποι του φωτοσιοπ. Έχουν δημιουργήσει άτομα γεμάτα κομπλεξ και προβλήματα με την εικονα του σώματος τους.

Νομίζω ότι ακόμα κι έτσι που την έβαλε την ηθοποιό του περιθωρίου (γιατί μαύρη και χοντρή στις ΗΠΑ μόνο στο περιθώριο μπορεί να είσαι) στο εξώφυλλο είναι μια κάποια θετική κίνηση. Πριν λίγα χρόνια ούτε που θα διανοείτο να κάνει κάτι τέτοιο οποιοδήποτε περιοδικό μοδας.

Καλά κάνεις και μας επισημαίνεις τις παρεμβάσεις που έκαναν για να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Φιλιά

Ουφ! είπε...

περιοδικό μόδας, δεν είναι; τι πήγε να το παίξει σινεφίλ;

τώρα αυτό είναι ρατσισμός από εμένα, αν είναι μόδας δεν βλέπει ταινίες; τέλοσπαντων!

Κκουλλάς είπε...

Δεν είναι μόνο η Gabourey photosop-αρισμένη, αλλά και οι υπόλοιπες λίγο πολύ. Εδώ που τα λέμε θυμάμαι τη Βίβιαν Νικολαίδου έκανε θεά το photoshop σε μιε φωτογράφση (τολμηρή) ενός περιοδικού που δε θυμάμαι, πως να μην κάνει τέλειες όλες τις άλλες "θεικές υπάρξεις"?
Τις περισσότερες όμως, ότα τις δεις από κοντά , μέρα ...άβαφτες κλπ, ψάχνεις στροφή να στρίψεις και να εξαφανιστείς

Κκουλλάς είπε...

Business είναι όλα τελικά

postbabylon είπε...

wraio post.

sthn Kryoxwra, enan gnwsto gynaikeio periodiko en vallei allon fotografiseis pou montella (ektos tes diafhmiseis) valloun kanonikes kopelles, like u and me pou mporoun na dhlwsoun symmetoxh gia fotoshooting. Tziai eshei wraiotates selides modas me 60xrones, 20xrones, zoumeres, pastes, psiles, kontes klp.
Polla wraia idea. Alla oi designer efkalan to periodiko sth moutth tou shippettou gia touthn th kainotomia.

thalassamov είπε...

Exoume na kanoume me 2 eidh ratsismou edw. Paxos kai Allo xrwma dermatos.

opote erxomai kypro vlepw oti olo kai perissoteres files mou ginontai pio xanthes pio anorexikes pio exwfyllo periodikou twn 00s.
Leukh leukoterh, syggnwmh alla mono stis xwres ths mesogeiou kai stis aravikes thewreitai xarakthristiko omorfias. Ante, kai stis afrikanikes, pou logiko na thewreitai to exwtiko pio elkystiko.Exallou, mono sthn kypro exw dei ton ratsismo sto megaleio tou, syggnwmh. An fereis gampro-nymfh xantho kai galano,mono panyghri den sthnetai sthn ekklhsia ths fanerwmenhs kai sto hilton, an fereis gampro-nymfh afroasian,prwta tha se apoklhrwsoun meta tha katadektoun ena mini gamo se xwklhsi me oikogeneiakh dexiwsh mesa sthn mougka. Ntroph mas lew!
Sthn pagoxwra o multicultural gamos den einai ntroph kai ta migadakia apo ta omorfotera mwra ever!


Vriskomaste pleon sta 10s!
Persi mporei na evgalan to periodiko pou leei h post sth moutth tou shipettou alla o Karl Lagerfeld, autos pou persi xleuaze thn ais8htikh ths germanidas kai 8olwnan apo neura ta maura tou gualia gia ta anorexika tou montela,fetos mphke sthn paragwgh rouxwn gia tis pragmatikes gynaikes.
Sto NYfashion week, gia prwth fora yphrxan plus sized models, Prada kai alloi megaloi oikoi einai sthn anazhthsh plus design and models.
Ta periodika theloun den theloun tha akolou8hsoun an theloun na epiviwsoun.

H koinwnia ths kyprou tha einai poly diaforetikh me thn epomenh genia. Exallou genniountai olo kai perissotera mwra polye8nikhs katagwghs, pou to "xiona mou" tha exafanistei teleiws san ypokatastato tou "omorfia mou".

Syggnwmh gia to sentoni, Helen...

Ωραία Ελένη είπε...

@Defiance έχεις δίκαιο φυσικά... αλλά νομίζω άλλο λίγο "φτιάξιμο" και άλλο να σε κάμνουν κάποια άλλη...

@Σκουλουκούιν, έχεις φίλες με καταπληκτικό γούστο όσον αφόρά τις ξένες σειρές :P δεν το είχα σκεφτεί έτσι αλλά έχεις δίκαιο... Αν μείνεις να δεις και τον 5ο κύκλο όμως θα διαπιστώσεις πως η Χριστίνα είναι Κορεατίσσα και απέχει από τα πρότυπα ομορφιάς αλλά πάλε θα πιάσει τον γκόμενο και επιτυχημένο γιατρό.

@DaisyCrazy σίγουρα πριν 20 χρόνια αυτό θα ήταν μεγάλη υπόθεση... αλλά ακόμα και τώρα όλα αυτά που γίνονται πρέπει να φορούν σε ένα καλούπι. Ναι, να την βάλουμε εξώφυλλο αλλά να είναι πιο άσπρη...

Ωραία Ελένη είπε...

@Ουφ! έβαλαν νεαρές που κάνουν την διαφορά... όπως έγραψα αν είσαι γυναίκα μόνο στο σινεμά και στην μόδα θεωρείται πως κάνεις την διαφορά...

@Κκουλά μου δεν θυμάμαι αυτή την φωτογράφιση με την Βίβιαν... αλλά σίγουρα το φότοσοπ είναι μεγάλη εφεύρεση!

@postbabylon όπως πάντα η κρυοχώρα που ζεις κάμνει την διαφορά. Λαλείς που κάμνουν συνέχεια αυτοκριτική για το πόσο ρατσιστές ήταν παλιά? Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο περιοδικό, αλλά κάποιος σχεδιαστής έλεγε πως τα ρούχα του δεν "δείχνουν" πάνω σε μια κανονική γυναίκα... είναι ωραία να βλέπεις έτσι προσπάθειες και μακάρι ο κόσμος να τις υποστηρίζει

Ωραία Ελένη είπε...

@thalassamov τα ωραία σχόλεια δεν είναι σεντόνι. Μου θυμίζεις μια περίπτωση που ακούσαμε πρόσφατα και έφριξα. Ένας γνωστός που σπούδαζε αγγλία ερωτεύτηκε και συζούσε με μια Ινδή. Την έφερε στην Κύπρο να την γνωρίσει στους δικούς του και έγινε ΧΑΜΟΣ... Είναι μαύρη, δεν είναι Χριστιανή Ορθόδοξη, δεν είναι με το ΑΠΟΕΛ. Το αποτελέσμα ο γιος αρραβωνιάστηκε πρόσφατα με μια καλή καλαμαρού...

κι αγνάντευε... είπε...

Αχ Ελένη, πού να δεις την αντίδραση των μαθητών μου όταν είχα πάρει στην τάξη εξώφυλλα με ελληνίδες "διασημότητες" πριν και μετά το ρετουσάρισμα (μπορείς να τα βρεις στο ιντερνετ, κυκλοφορούν) - τους είχε πέσει το σαγόνι στο πάτωμα. Τα νέα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα όσον αφορά το πρότυπα αυτά - αποτέλεσμα κάθε διάλειμμα να μαζεύουμε μαθήτριες από τα πατώματα, γιατί μένουν νηστικές... Δυστυχώς, το ανορεξικό μοντέλο έχει μεγάλη πέραση στην κοινωνία μας, ακόμα. Αλλά, αν ρωτήσεις τους άντρες, θα σου πουν ότι προτιμούν τις ζουμερές! Αυτό πώς το εξηγεις; :)